IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Herbruikbare luiers

Geef ze van katoen! Met de herbruikbare luier blijven de billetjes van baby-lief niet alleen zacht, maar het is bovendien ook goed voor het milieu!

Wegwerpluiers waren in de jaren 70 een echte vooruitgang. De katoenen luiers van toen hadden een kwalijke reputatie. De zachte babyhuid kreeg het soms hard te verduren. Bovendien waren die luiers nogal onhandig in gebruik. Vandaag liggen de kaarten anders. Meer en meer jongen ouders kiezen niet alleen voor comfort, maar ook voor het milieu. Zo kiezen ze vaak gezonde voeding voor hun oogappel. Wegwerpluiers vervangen ze door de allernieuwste herbruikbare luiers. En ze weten waarom.

De herbruikbare luier die je vandaag koopt, lijkt in niets meer op de grote katoenen doeken die je ouders of grootouders gebruikten. Ze zijn uitgekiend door mensen die comfort en milieu hand in hand laten gaan.

Pakkende cijfers

· Elke baby gebruikt in zijn luierperiode 6 bomen en honderden liters water voor het papier van de wegwerpluier. Bomen en water zijn hierbij schaarse natuurlijke rijkdommen.
· Voor de productie van wegwerpluiers zijn liters aardolie chemische producten nodig.
· Wegwerpluiers zorgen voor een afvalberg van gemiddeld 1400 kg per baby.
· In België worden elk jaar 700 miljoen wegwerpluiers verbrand.

Herbruikbaar is dubbel voordelig

·  Je beperkt je huishoudelijke afvalberg. Je zet wekelijks minder vuilzakken aan de deur.

· Je bespaart heel wat geld. Herbruikbare luiers vergen in de startfase een grote financiële kost. Maar dat haal je er op korte tijd uit. Totale besparing? Ongeveer 600 euro voor je eerste kind.

·  Dezelfde katoenen luiers kan je ook nog gebruiken voor je tweede baby.

·  Je baby is sneller zindelijk. Onderzoek toont aan dat baby's die herbruikbare luiers dragen, tot een half jaar eerder zindelijk zijn. Voor de ouders duurt het onderhoud van de herbruikbare luiers iets langer, ongeveer 1 uur extra tijd per week.

· Ondanks het wassen van de luiers is de milieubalans van herbruikbare luiers positief. Luiers wassen vergt water en energie. Maar je kan je luiers bij de gewone was stoppen, dankzij het inlegpapier waarmee het grootste deel van de ontlasting reeds wordt opgevangen.

De luier ontleed

·  Eerst heb je het wasbaar katoenen broekje.

·  Daarop komt een papieren inlegvelletje, dat je met de ontlasting van de baby doorspoelt in het toilet.

·  Een extra overbroekje dat wel lucht, maar niet het vocht doorlaat.

· 's Nachts leg je in het katoenen broekje – en onder het papier inlegvel – nog een extra inlegger voor extra absorptie.

Herbruikbare luiers vind je doorgaans in gespecialiseerde babyzaken, de natuurwinkel of de thuiszorgwinkel. Ze zijn te koop in verschillende maten, modellen en merken.