IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Voedsel is Goud

Jaarlijks verspillen wij, Vlamingen, meer dan 35.000 ton aan brood en minstens evenveel ton aan groenten en fruit. Daarnaast verdwijnt ook meer dan 30.000 ton aan bereide gerechten in de vuilnisbak. Dat blijkt uit cijfers van de OVAM. Dat maakt ons, zonder het te beseffen, kampioen in het wegwerpen van voedsel.

En dat staat niet meteen goed op jouw palmares. Dringend tijd dus om hier iets aan te doen!  De Vlaamse afvalintercommunales gaan samen met de OVAMVlacoFoodwin EN JOU de uitdaging aan. 


Met 3 ludieke tv-spots en de bijhorende sociale media-campagne 'Voedsel is goud, verspillen is fout' vestigen we de aandacht op dit massale voedselverlies en willen we dat iedereen kampioen wordt in het vermijden van voedselverspilling. We krijgen daarvoor ook het sportieve gezelschap van 3 topatleten: 

Zij geven jou de komende weken tips om bewust te kopen, slim te bewaren en je restjes te redden. 

"Mijn ouders zijn landbouwers en hebben me altijd geleerd om zorgvuldig met eten om te gaan en niet te verspillen. Dat begint al bij het bewust aankopen van voeding. Een weekmenu helpt me om maaltijden goed te plannen. Dat bespaart me heel wat tijd, stress en impulsieve aankopen. Ik check de voorraadkast, koelkast en diepvries en maak een lijstje van wat op moet.

Ik denk ook al even na wanneer ik minder tijd heb om te koken. Op basis daarvan stel ik mijn boodschappenlijstje samen. Zo koop ik enkel wat ik nodig heb volgens de route in de winkel. Ik heb ook steeds mijn herbruikbare tas bij en losse groenten en fruit steek ik in een groentenetje. "

Wist je dat ...

... het helpt om nooit met een grommende maag te gaan winkelen? Zo weersta je makkelijker aan minder gezonde lekkernijen. Denk ook goed na vooraleer je ingaat op promo's. Ze doen je vaak meer kopen dan je nodig hebt! 

"Je betaalt ook voor eten dat in de vuilnisbak belandt. Zonde! Het is dus belangrijk om alles correct te bewaren. Ik heb een heel arsenaal aan luchtdichte bewaardozen. Zo blijft alles langer vers en ik label de dozen met de datum erop. De producten die het eerst op moeten, zet ik vooraan in de ijskast en voorraadkast. Dat is het FIFO-principe: first in, first out’ of ‘first expired, first out. Groenten en fruit bewaar ik onderaan de koelkast, zo blijven ze langer vers. "

 

TGT en THT

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Kijk, ruik en proef. 

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.

"Tijdens het winkelen, kijk ik altijd goed naar de bederfbaarheid van de producten. Door de vele trainingen heb ik geen tijd om alle dagen naar de bakker te gaan. Ik koop 1 keer per week een aantal broden en vries deze in kleine porties in. Zo heb ik altijd vers brood in huis en nooit te veel. Ook koken doe ik bewust. Van een restje bloemkool maak ik graag een lekkere dip, soep is ideaal om restjes groenten in te verwerken en ook de stengel van broccoli gaan mee de soeppot in."

Toch restjes?

Deze hoeven niet bij het gft te belanden. Plan zeker 1 keer per week een restjes-dag in. Koop een pizzabodem en beleg deze met restjes of organiseer een potluck-avond, waarbij je je vrienden en hun restjes uitnodigt om samen lekker en gezellig op te eten. 

Geen inspiratie? Ontdek heel wat restjesrecepten in de Plan-eet app van Vlaco

 

Ga de strijd aan tegen voedselverlies! 

De controles van aangeboden gft-bakken bewijzen het. Naast heel wat zaken die niet thuishoren bij het gft, gooien heel wat inwoners ook (nog eetbaar) voedsel weg. In de rush van elke dag durven we allemaal wel al eens te veel brood kopen, laten we die bloemkool of kiwi's wel eens iets te lang in de ijskast liggen of vergeten we dat laatste restje pizza op tijd op te eten.

Laten we er samen een sport van maken om voortaan zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Net zoals topatleten de komende weken alles geven om hun sportieve prestaties en olympische doelen te halen, gaan wij jou ook stimuleren om kampioen te worden in het vermijden van voedselverliezen.

 

Masterclass

Doe daarom mee met de campagne van Foodwin en ga samen met Jennifer 'Van Empty the Fridge' de strijd aan.  In video's, een live Q&A-sessie en een interactieve What's app-groep geeft ze jou gouden tips en gratis downloads om mee aan de slag te gaan. Eenvoudige oplossingen met een grote impact. Samen maken we het verschil!  Ben je klaar om aan food upcycling te doen en voedselverspilling tegen te gaan In de FoodWIN masterclasses deelt Jennifer van 'Empty the fridge' haar beste tips voor slim boodschappen doen en koken zonder verspilling. Doe mee en maak een verschil! 

In de eerste masterclass onthult Jennifer de geheimen van duurzaam koken

 Bekijk ->  Masterclas 1 <-  van Foodwin

 

  • Praktische tips voor duurzaam boodschappen doen
  • Creatieve manieren om restjes te gebruiken 
  • Heerlijke recepten met minimale verspilling

Bekijk ->  Masterclass 2 : Bewaren 

Stel je vragen aan Jennifer in onze exclusieve WhatsApp-groep! 

Heb jij vragen over duurzaam koken en boodschappen doen zonder verspilling? Sluit je dan aan bij onze WhatsApp-groep! Onze expert Jennifer van 'Empty The Fridge' staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te helpen om je kookgewoonten te verduurzamen. Meld je nu aan en word lid van de community: https://chat.whatsapp.com/GCkvjNk8Lcy7jm6hzv2A6K

 

Ontdek onze handige tipboekjes

Verspil geen Brood

Verspil geen Vlees en vis

Verspil geen Groenten en Fruit 

 

Handige tools en apps

Plan-eet Je kan je eigen profiel bijhouden om te weten te komen hoeveel voedsel jij verspilt. Door challenges af te werken kan je doorgroeien naar het profiel 'gouden bord'. Naast nuttige algemene info zijn er ook heel wat lekkere restjesgerechten op de app te vinden. 

Je kan je eigen profiel bijhouden om te weten te komen hoeveel voedsel jij verspilt. Door challenges af te werken kan je doorgroeien naar het profiel 'gouden bord'. Naast nuttige algemene info zijn er ook heel wat lekkere restjesgerechten op de app te vinden. Download de app in de App Store of via Google Play.

Wat-je nog-liggen-had-GPT

Met deze tool van De Kostwinners hoef je nooit meer je hoofd te breken over de vraag 'wat schaft de pot vandaag?'. Geef gewoon in wat je nog in huis hebt liggen en de AI geeft jou een recept. Handig, toch?

Test het snel zelf.

Too good to go

Met deze handige app kan je overschotten van restaurants, supermarkten, bakkers, ... voor een zacht prijsje op de kop tikken. Je weet vooraf niet wat er in jouw pakket terecht zal komen. Indien je allergisch bent voor bepaalde zaken, vraag je best meer info bij de handelaar zelf.

Je kan er ook verrassingsdozen aan huis laten leveren. Deze dozen bevatten producten waarvan de verpakking bv. een drukfout bevat of licht beschadigd is, waardoor ze niet in de winkel terechtkomen. Je koopt ze aan de helft van de winkelprijs. Je kan er ook verrassingsdozen aan huis laten leveren. Deze dozen bevatten producten waarvan de verpakking bv. een drukfout bevat of licht beschadigd is, waardoor ze niet in de winkel terechtkomen. Je koopt ze aan de helft van de winkelprijs.

Download deze gratis app van Vlaco vzw voor IOS of voor Android.

No-waste - koelkast in orde

Op deze website vind je heel wat tips over hoe je je koelkast kan organiseren, wat er wel of niet in mag, hoe je best diepgevroren vlees/vis ontdooit en nog veel meer. Ook over het onderhoud van je koelkast of diepvriezer kan je heel wat informatie terugvinden.

Neem zeker een kijkje op koelkastinorde.be

De drie disciplines om verspilling tegen te gaan

 

 

Bewust aankopen

Beginnen doen we bij het begin: het moment dat je voeding wil aankopen. Voor je naar de winkel gaat, kan je al heel wat stappen ondernemen om voedselverlies te beperken.

 

Schrijf het op

Hang een boodschappenlijstje aan de koelkast, of leg het op het aanrecht. Is de kaas op? Schrijf het op. Begonnen aan de laatste fles melk? Schrijf het op. Zo kan je stelselmatig bijhouden wat je nodig hebt. Je kan dit ook op je smartphone bijhouden. Verschillende supermarkten hebben een eigen boodschappen-app beschikbaar.

Maak een weekmenu op

Door op voorhand vast te leggen wat je zal eten, kan je ook rekening houden met hoe je restjes in een volgende maaltijd kan verwerken. Heel handig als je weet dat je op een bepaalde dag bv. minder tijd zal hebben om te koken.

Ook hier bestaan reeds handige apps voor!

Hou je aan je lijstje

Laat je in de winkel niet verleiden door al dat lekkers, maar probeer je lijstje te volgen. Zeker als het om voedsel gaat dat snel bederf

 

Slim bewaren

Je hebt je inkopen gedaan én je hield je aan het lijstje. De bronzen medaille is binnen! Volgende etappe: hoe kunnen we onze voeding het langst bewaren?

 

Ken je koelkast

Wist je dat je sommige voedingsmiddelen beter helemaal boven- of onderin de koelkast bewaart? Zo is het net iets warmer in de deur en het bovenste schap van de koelkast. Dat is een ideale plek om melk- en zuivelproducten te bewaren, of confituur en drank. Sommige groenten- en fruitsoorten bewaar je trouwens beter helemaal niet in de koelkast. Denk maar aan tomaten, komkommers en bananen.

FIFO

Vermijd dat je helemaal achterin je koelkast nog bedorven restjes vindt... Pas FIFO toe! FIFO betekent 'First in, first out', of met andere woorden: zet de producten die eerst op moeten, ook vooraan in je koelkast, zodat je ze niet vergeet.

Bewaartechnieken

Er bestaan verschillende bewaartechnieken zoals opleggen, wecken, drogen, op alcohol bewaren, ... Online vind je daar heel wat tips over

 

Red de restjes

Bewaren is één ding, maar je moet natuurlijk nog opeten wat je bewaard hebt. Ga creatief met je restjes aan de slag en kroon jezelf tot kampioen!

 

Eet je restjes op of vries ze in

Als je weekplanning goed zat, heb je wellicht net genoeg klaargemaakt voor een extra portie op een dag waarop je geen tijd hebt om te koken. Je kan de restjes natuurlijk ook invriezen voor een drukke dag later op de maand.

Geef restjes mee aan je bezoek

Kook je voor een grote groep mensen? Vraag je gasten vooraf om een bewaardoosje mee te nemen en deel de overschotten uit. Vooral heel nuttig tijdens een barbecue.

Verwerk je restjes in een nieuw gerecht

Met oud brood of een restje pasta kan je nog heel wat lekkers op tafel toveren. Laat je inspireren door de Plan-eet app van Vlaco vzw, of de wat-je-nog-liggen-had GPT van de kostwinner