IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Nieuws

GF(t)/Keukenafval inzamelen: nog even geduld

01-04-2025

De Imog-gemeenten kregen voor de inzameling van het huishoudelijk GF(t)/keukenafval uitstel tot eind 2025. Voor bedrijfsafval geldt een andere regeling. We lichten dit daarom wat toe.

 

Gezinnen:

De Vlaamse Regering dient de Europese richtlijn vanaf 01/01/2024 toe te passen, waarin staat datelke inwoner selectief bio-afval moet kunnen aanbieden. Dit wordt al in de meeste Vlaamse gemeenten, maar ook in de andere gewesten van België en andere lidstaten van de EU toegepast. Vanaf 01 januari 2024 mag organisch afval niet langer in de restafvalzak. 66 Vlaamse gemeenten, waaronder de Imog-gemeenten, vroegen en kregen hierop uitstel. Dit zijn de  gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.

Vanaf januari 2026 zal Imog GF(t)/keukenafval apart inzamelen. Momenteel treffen we alle voorbereidingen (aankoop recipiënten, aanduiden ophalers, verwerking, ...) Daar hoort een woordje uitleg bij. We geven graag antwoord op enkele belangrijkste vragen.

Wat is GF(t)/keukenafval?

GF(t)/keukenafval staat voor groente-, fruit- en kleine hoeveelheden tuinafval. Het is niet de bedoeling dat dit afval in de restafvalzak terecht komt, vandaar de aparte inzameling. Deze organische afvalstoffen halen we apart op vanaf januari 2026. Thuiscomposteren of kippen houden blijft ook nog altijd een goede oplossing. Grote hoeveelheden tuinafval zal je daarnaast nog steeds kunnen aanbieden via de tuinafvalbakken.

Waarom gaan we GF(t)/keukenafval apart inzamelen?

Door dat GF(t)/keukenafval apart in te zamelen, kunnen we de hoeveelheid restafval stevig doen zakken. Daarnaast wordt het groente- en fruitafval ook vergist, waardoor we biogas kunnen produceren. Van tuinafval maken we dan weer compost. GF(t)/keukenafval aanbieden zal voor de inwoner bovendien goedkoper zijn dan restafval aanbieden.

Hoe verloopt dit praktisch?

Over de praktische uitwerking, het kostenplaatje en de ophaalfrequentie word je later dit jaar geïnformeerd. Je zal alles terugvinden op onze website, onze sociale media en je krijgt ook een informatiebrief thuis in je brievenbus. We komen ook bij jou in de buurt langs met marktstanden en organiseren infovergaderingen.

Niet in de Tuinafvalbakken

In de Imog-regio bestaat er een abonnementsformule met tuinafvalbakken, voor afval uit de tuin. Vorige jaren liep er een proefproject, waarbij ook onbereid groenten- en fruitafval uit de tuin, via deze tuinafvalbakken mochten worden aangeboden. Dit proefproject is afgerond. Er werd geëvalueerd dat een aparte inzameling voor GF(t)/keukenafval moet ontwikkeld worden. Intussen kan het keukenafval, bereid én onbereid, niet via de tuinafvalbakken worden ingezameld. We vragen hiervoor nog even geduld uit te oefenen.

Maar het vermijden van biologisch afval in de restafvalzak is natuurlijk wel een goed idee. Wat kan je nu wel al doen met jouw bioafval?

- Tuinafval kan je kwijt op het recyclagepark of via de tuinafvalbak van Imog.

- Thuiscomposteren is ook een optie.

- Ga creatief met voedseloverschotten om. Bak eens een broodpudding, verwerk ze in een quiche…

- Toch restjes? Gekookte restjes kan je aan de kippen geven.

- Doe bewust boodschappen en vermijd dat je te veel voedsel aankoopt dat niet lang houdbaar is

 

Bedrijven :

De sorteerplicht voedselafval (organisch biologisch afval: OBA) is er voortaan voor alle bedrijven en hiervoor is  er geen uitstel mogelijk. Voortaan moet elk bedrijf verplicht keukenafval en etensresten sorteren, ongeacht of er een bedrijfsrestaurant aanwezig is. De verplichting om keukenafval en etensresten te sorteren geldt al voor bedrijven met een bedrijfsrestaurant sinds 2021, maar wordt vanaf januari 2024 uitgebreid naar alle bedrijven. Dit betekent voor heel wat bijkomende bedrijven een omschakeling, zoals ook voor gemeentelijke diensten en alle gemeentelijke gebouwen, woonzorgcentra, autonome gemeentebedrijven, kinderdagverblijven, winkels, dienstverleners en zelfstandige beroepen enz..

Bereid je daarom nu al voor op de nieuwe verplichting door:

Contact op te nemen met een inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om jouw keukenafval en etensresten in te verzamelen.

De inzamelfrequentie te bepalen die het meest tegemoetkomt aan de hoeveelheden keukenafval die je produceert.

De afvalbakken optimaal te plaatsen op de werkplek. Bijvoorbeeld in de refter en de keuken waarin je mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien.

Hierover te communiceren naar de werknemers en de verantwoordelijke voor het leegmaken van de afvalbakken. Geef in de communicatie goed aan wat wél en wat net níet in de afvalbak mag.

Meer info over de verplichting en veel gestelde vragen vinden jullie hier terug.