IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Nieuws

Glasbolsite wordt een vrolijke plaats vrij van zwerfvuil en sluikstort

16-09-2024

We weten uit onderzoek en uit ervaring dat vuil bijkomend vuil aan trekt. Bovendien blijken glasbollen en textielcontainers soms trekpleisters te zijn voor sluikstorters. Daar willen we verandering in brengen. Imog stapte samen met de gemeenten in een project van Mooimakers.

 Voor dit doelplaatsproject voorziet Mooimakers financiële ondersteuning om specifieke probleemlocaties aan te pakken. We kozen er voor om in tien gemeenten een glasbolsite op te fleuren.

Voor de projectaanpak maken we gebruik van het zespijlerbeleid om zwerfvuil en sluikstort aan te pakken. De zes pijlers zijn: communicatie, preventie,

infrastructuur, participatie, omgeving en handhaving. Op elke glasbolsite worden nulmetingen uitgevoerd en meteen na de opfleuring starten dan de effectmetingen. Zo willen we de effecten van de opfleuring kwantificeren. Alle ervaringen worden gedeeld met Mooimakers, aan wie we moeten rapporteren.

Samen met de gemeente Zwevegem kozen we ervoor om de glasbolsite in Slype langs de Otegemstraat aan te pakken. De buurtbewoners kregen begin 2024 een brief met de vraag of ze ideeën hadden voor de opfleuring. Imog zorgde voor een vrijwillige glasbolpeter voor deze glasbol. Dankzij de medewerkers van de Poerderie kreeg de site een extra opruimbeurt. De vloerschildering werd aangebracht door het kunstenaarscollectief: Wallin. Enkele tekeningen van de studenten van docent Ernest Verscheure van de gemeentelijke Kunstacademie werden vereeuwigd op de glasbol. Ze lieten zich inspireren door het grafische werk van Amerikaans illustrator Charles Burns. Heel toepasselijk verbeelden ze in lege bokalen een nieuwe invulling en dit letterlijk ‘op sterk water’. Een artistieke ingreep met een duister kantje! De kinderen van de basisschool De Klim-op kleurden een vlaggenlijn met een duidelijke boodschap voor rond de glasbol. De gemeente Zwevegem zorgde voor de plaatsing van de nieuwe straatvuilnisbak aan de bushalte naast de glasbol.

 

Met deze opfleuring hopen we dat gebruikers meer respect tonen voor deze plaats en de site netjes blijven houden. Sluikstorters neem je afval terug mee of breng het naar het recyclagepark. We vragen de gebruikers om de sorteerregels voor glas te respecteren: enkel hol glas zonder deksel, dop of kurk mag in de glasbol. Is de glasbol vol dan neem je je afval terug mee naar huis of rij naar een andere glasbol in de buurt. Laat na je bezoek ook je lege doos of plastiek zak met deksels niet achter aan de glasbol, die kan je thuis sorteren en meegeven met de huis-aan-huisophaling.