IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Nieuws

Compost als duurzame bodemverbeteraar

De bodemvruchtbaarheid van tuinen is een actueel thema. Imog biedt hiervoor compost, potgrond en perfect afgestemde potgrond op basis van de bodemanalyse van je tuin De toepassingen van compost in de tuin zijn haast oneindig. In deze reeks leggen we het gebruik uit, maand per maand, met tips aangepast aan het seizoen.

Eenmaal de nachten vorstvrij zijn, kunnen de bloem- bakken opnieuw de vensterbank op en verschijnen de potten op het terras. Net als bij de teelt in volle grond vormt ook bij de teelt in potten de grond de basis voor het succes.

 

Traditioneel bestaan potgronden uit verschillende soorten turf en veen. In de professionele tuinbouw heeft turf vele voordelen, voor de amateur-tuinier zijn er echter ook nadelen aan verbonden. Een typisch kenmerk van een turfpotgrond is bijvoorbeeld  de krimp ervan bij uitdroging. Geef je een paar dagen lang geen water, dan wordt de potgrond erg moeilijk opnieuw vochtig en stroomt alle water langs de zijkanten van de pot naar beneden.

 

Verschillende nadelen van turfpotgronden kan je oplossen door, naast wat zand, een kwart tot een derde compost aan de potgrond toe te voegen. Je kan ook volledig eigen potgronden maken door vier delen tuin- grond, evenveel delen compost en twee delen zand te mengen. Compost biedt als voordeel  dat het de potgrond een goede structuur geeft waar- in de wortels zowel water, voedingsstoffen als lucht vinden. Het is een traag werkende meststof en zal gedurende het hele groeiseizoen langzaam voedingsstoffen afgeven. Compost geeft de potten boven- dien wat extra gewicht waardoor ze bij sterke wind   minder gemakkelijk omwaaien.

 

Planten die veel voedingsstoffen nodig hebben, moeten ook  tijdens het groeiseizoen bij bemest worden. Het is een goede gewoonte om tijdens de zomer wekelijks wat extra voeding te geven. Je kan hiervoor regelmatig een schepje compost toevoegen aan de potgrond, maar op deze wijze zal je pot snel overlopen. Als alternatief kan je de voedingsstoffen oplossen in water. Gewoon een flinke schep compost in een emmer water, even roeren en het grijs- bruine gietwater is klaar. Je kan ook een aftreksel maken van brand- netels, dat na enkele dagen een heel stikstofrijk (maar weinig fris geurend) vocht levert.

 

Het gebruik van compost beperkt zich trouwens niet alleen tot terrasplanten of bloembakken. Ook kamerplanten genieten ten volle van een extra schep compost in de potgrond, of van een compost- aftreksel als plantenvoeding

 

http://www.imog.be/diensten-en-educatie/voor-gezinnen/compostverkoop/